English Русский
auzuparslas.jpg
 

Šķiedrvielas

 skiedrvielas.jpg

Šķiedrvielas ir pārtikas produktos esošās mazsagremojamās vai praktiski nesagremojamās sastāvdaļas – celuloze, hemiceluloze, lignīns un vēl citi savienojumi, kuri veicina kuņģa darbību, zarnu peristaltiku, sekmē himusa – kuņģa un zarnu satura transportu, un kavē toksisko vielu veidošanos un uzkrāšanos. Visvairāk tās koncentrējušās grauda ārējos apvalkos un maizes izstrādājumos no rupja maluma miltiem. Šķiedrvielas iedalās šķīstošās, kā pentozāni, β - glikāni, glikofruktāni un nešķīstošas – pentozāni, celuloze, lignīns hemiceluloze. Rudzos lielāko šķiedrvielu daudzumu sastāda pentozāni, savukārt auzās un miežos - β - glikāni. Pentozāni ir hidrofīli savienojumi un palīdz veidot rudzu mīklas struktūrmehāniskās īpašības.