English Русский
IMG_0166.JPG
 

Maizes nozīme uzturā

Graudaugu pārtikas produkti cilvēku uzturā ieņem ļoti nozīmīgu vietu. Dietologi uzskata, ka cilvēka uzturā graudaugu produktiem kopā ar kartupeļiem jābūt vismaz 40% no visiem uzturā lietotiem produktiem. Kviešu maizē ir 45 - 55% ogļhidrāti, 6 - 10% olbaltumvielu un 1 - 2% tauku. Maizes uzturvērtību nosaka gan dažādu maluma kviešu, rudzu, kā arī citu graudaugu milti, gan produkti, ko maizei pievieno - piena produkti, taukvielas, cukurs, olas, klijas, dažādu sēklu vai augļu maisījumu. Vērtīgāka ir maize no rupja maluma miltiem, jo tā kalpo ne tikai kā B grupas vitamīnu avots, bet arī šķiedrvielu un minerālvielu bāze. Mūsdienās parādās tendence uzturā lietot maizi no smalka maluma miltiem, kura ir nabadzīga uzturvērības ziņā.