English Русский
IMG_2526.JPG
 

Maizes sacietēšana

Maizei ir savs maizes novecošanas jeb sacietēšanas cikls, un to var ietekmēt tikai daļēji. Vai tas notiek plastmasas maisiņā, vai maizes kastē – lielas atšķirības nav. Maizes sacietēšanas laiku galvenokārt ietekmē receptūra, maizes veids un mīklas gatavošanas paņēmiens, kā arī cepšanas process.

Svaigi ceptai maizei ir ļoti izteiks aromāts un smarža, kurš uzglabāšanas laikā pamazām zūd, tādēļ tikai svaigas maizes aromāts ir īpašs. Svaigai maizei ir sausa, kraukšķīga un aromātiska garoziņa. Uzglabāšanas laikā mitrums no maizes mīkstuma pārvietojas uz sauso garozu un tā kļūst mīksta, elastīga un pamazām zaudē aromātu.

Neskatoties uz to, ka maizes sacietēšanu pēta jau vairāk kā 100 gadus, tās būtība un mehānisms vēl nav pietiekami skaidrs. Nav pareizs uzskats, ka sacietēšana ir tikai mitruma zaudēšanas rezultāts, jo uzglabājot maizi notiek izmaiņas mīkstuma mikrostruktūrā. Izteikti mīkstumā norit daļēji atgriezeniska cietes struktūras izmaiņa.